war dogs

ryukon
başrollerini jonah hill ve miles teller'in paylaştığı, gerçek bir hikayeden uyarlanan, 2016 yapımı suç filmi. ayrıca hikayesi itibariyle 2005 yılında nicholas cage'in oynadığı lord of war filmiyle de benzerlik taşımakta olan film. gerçek hayat hikayelerinden uyarlanan filmleri seven birisi olarak ben beğendim. benim gibi bu tarz filmlere ilgi duyanların da beğeneceğini düşünüyorum.

green blood

ryukon
vahşi batıda geçen ve Brad ile Luke Burns kardeşlerin hayatta kalma ve intikam mücadelesinin anlatıldığı, çizimleri çok iyi olan 49 bölümlük, güzel bir manga serisi. bir çırpıda okudum bitti, beğendim ama 400-500 bölüm sürdürülebilecek bir hikayeyi 49 bölümde bitirmeseler ve final de çok oldu bittiye getirilmese daha da iyi olabilirdi.

beastars

trao
Beklentimin çok altında kalan bir seri. Başta Legoshi olmak üzere çoğu karakter aptalca kararlar vermesi ve tam bir sonuca varmadan bitmesi seriyi gözümden düşürdü.
İlk bölümler Louis'in Beastars olmak istemesini ve diğer etoburlardan farklı olan Legoshi'nin duygularını işliyor seri. Sonraları mangaka aha bu ikisinden biri Beastars olacak sinyalini veriyor bize. Hatta okuldaki otoburu yiyeni bulan öğrencinin yeni beastars olması kararlaştırılıyor. Hah! legoshi Beastars olacak diyoruz, yine olmuyor. Mangada hiçbir şey adam akıllı sonuçlanmıyor. Yeni Beastars filan hikaye... Sorunlarla yine ihtiyar Yahya ilgileniyor. Manganın son bölümünde tavsanla kurt çıkmaya başlıyor o kadar.

Benim için mangada sadece iki şey yüreğimi burktu.
Birincisi, Legoshi'nin annesinin durumu.
İkincisi ise ibuki reis.

diziwatch

trao
Anime ağırlıklı emek hırsızı dizi izleme sitesi. Diğer anime sitelerinden daha çok rağbet gördüğü kesin. Hem kendi deneyimim hem de başka kişilerin yorumlarına bakınca rağbet görmesinin asıl sebebi video oynatıcılarının iyi olması. Türkanime ve Tranimeizle'den peş peşe bölüm izlemek gerçekten sıkıntılı. Hele Türkanime'nin ana sayfası bile geç yükleniyor. Diğer siteler bu sorunları çözmezlerse Diziwatch buradan daha çok ekmek yer.

sube sube no mi

trao
one piece serisinden alvida'nın yediği şeytan meyvesinin adı. Türkçeye pürüzsüz pürüzsüz meyvesi olarak çevrilebilir.

Türü paramecia'dır.
Bu meyveyi yiyen pürüzsüz bir cilde ve bedene sahip olur. Cildinin pürüzsüzlüğünü kullanarak bedenini kaygan bir hale getirebilir. Böylece saldırılardan kolayca sıyrılır ve beden hasar almaz hale gelir.

Fakat seriye haki adı verilen güç sistemi eklenince diğer meyveler gibi bu meyvede, kullanıcısının ve rakibinin haki seviyelerine göre kullanışlı veya kullanışsız olabilir.

touhou

kontalucard
şubat 2024 itibariyle 19 ana oyunu ve 13 spin off oyunu çıkmıştır. serinin ilk 5 oyunu pc-98 sistemi için çıkmış olup modern bilgisayarlarda sadece pc-98 emülatörü ile oynanabilir. ayrıca yine serinin ilk 5 oyunu touhou lore'una göre canon değilmiş zun abimize göre.
ana seri oyunları genelde bullet hell danmaku shmup şeklinde olup spin off oyunları arasında fighter / dövüş oyunları (tekken gibi), karaktere temalı oyunlar veya mermileri fotoğrafladığınız değişik oyun türleri vardır.
touhou serisi, var olduğu yaklaşık 30 yıl boyunca pek çok seveni olan, fan kitlesi epey büyük olan ve yine bu sebepten ötürü guiness rekorlar kitabına "dünyanın en büyük fan kitlesi / fandoma sahip oyunu" gibi bir alandan girmiş bir seri. seri hakkında tonlarca doujin materyali vardır ve yine tonlarda doujin circle vardır. her sene reitaisai festivalinde (comicon gibi bir şey) touhou ile ilgili fanworkler toplanır, yeni oyunlar yayınlanır vs. hakkında fan yapımı animeler (fanime) de çıkmıştır, ancak oyunun yapımcısı zun abimiz canon bir anime veya yüksek bütçeli resmi bir anime yapılmasına sürekli karşı çıkmıştır, sebebi bilinmez. bunun dışında kaliteli ek oyunlar da çıkmıştır, luna nights gibi. gacha oyunu da vardır, adı lostword.
türkiye'de de touhou için müzik üreten doujin circle'lar vardıasterisk works, ancak hala aktifler mi bilmiyorum. onun dışında türkiye'de çok bilinen bir seri değil. orada burada rastgele sosyal medya ve internete dağılmış fan kitleleri ve komüniteleri vardır. bunun dışında çoğu fan bağımsız çalışıyor gibi gözüküyor en azından bizim ülkede.

serideki oyunlardan bahsedecek olursak, ilk 5 oyun pc-98'de geçmekteydi ve karakter dizaynları da günümüzdekinden farklıydı.
serinin ilk oyunu "touhou 1: highly responsive to prayers" biraz atari breakout veya arkanoid benzeri bir oyundu ve bir yin yang topuna reimu adlı ana karakterimiz kutsal purification çubuğunu (gohei) kullanıp japon kağıt tılsımları/amuletleri (ofuda) fırlatarak tuğlaları yok etmeye çalışıyordu. zun'a göre bu oyun toplam 30 kopya satmış.
touhou 2: story of eastern wonderland ise ilk vertical danmaku shmup olup serinin ana hatlarını çizmiştir. comiconda toplam 50 kopya satmıştır.
touhou 3: phantasmagoria of dimensional dream ise 2 kişi tarafından vs şeklinde oynanabilen bir danmaku oyunu, ancak fighting game gibi değil.
touhou 4: lotus land story biraz daha gelişmiş ve refine edilmiş bir oyun.
touhou 5: mystic square is modern touhou oyunlarına en çok benzeyen pc-98 oyunudur.
bu aşamadan sonra zun abimiz oyun yapmaya bir süre ara vermiş ve daha sonra windows için oyunlar çıkartmaya başlamıştır.
touhou 6: embodiment of scarlet devil oyununda reimu ve marisa (diğer ana karater, touhou 2'de boss olarak geliyor ilk) bütün gensokyoyu kaplayan kızıl bir sis için yola çıkmışlardır ve dışarı çıkmasına engel olduğu için güneşi bu kızıl sis ile bloklayan vampirle savaşmaya giderler.
touhou 7: perfect cherry blossom'da bir anda gensokyonun baharı çalınıyor ve baharı geri aramaya çıkıyor ana karakterlerimiz. netherworld'e gidip oradaki hayaletten geri alıyorlar sonra ilkbaharı.
touhou 8: imperishable night'da ise aydan kaçan prenses aylılar kendisini bulmasın diye ayı illüzyonla örtüyo dolayısıyla youkailer aydan artık gücünü alamadığı için incident ortaya çıkıyor
touhou 9: phantasmagoria of flower view, touhou 3 gibi yine iki kişilik yan yana oynanabilen danmaku oyunu. 100 yılda bir gereğinden fazla açan çiçekler falan var işte sıkıntı çıkartıyor. oyunun deep lore'una göre bu çiçekler içlerine ölmüş insanların ruhu girince açıyor ve bu kadar fazla insanın bir anda ölmesi sebebiyle oldukları söyleniyor (60 yılda bir) bunda wuxing calculation'undan dolayı diyen de var, 1945 japonya istilası ve 2004 tsunamisi arasındaki 60 yılı örnek gösteren de var.
touhou 10: mountain of faith; gensokyoya yeni bi miko geliyo rekabet ediyolar falan
touhou 11: subterreanean animisim; serinin en zor oyunu. her yerde gayzerler ortaya çıkıp evil spiritler yayıyo etrafa, sonra underworlde gidip ametarasu tanrısının gücünü almış aptal bir kuşumsu şeyin oluşturduğu füzyon enerji santralimsi şeyine saldırıyorsunuz
touhou 12: undefined fantastic object, ufolar falan var işte
touhou 13: ten desires, bu aşamadan sonra touhou artık dinselleşmeye başlıyo diğer dinleri konu alıyo taoism vs...
touhou 14: double dealing character, bir tane karakter var her şeyi ters düz etmek istiyor, literally, onun planlarıyla savaşıyorsunuz
touhou 15: legacy of lunatic kingdom: chang'e, are you listening? ayrıca serinin en zor 2. oyunu
touhou 16: hidden star in four season. açıkçası olayını çok bilmiyorum ama youseiler spiritler (cirno gibi) baya güçleniyor bir sebepten ötürü. iki tane dansçı abla var çok güzellerdi
touhou 17: wily beast and weakest creature, touhou 12'deki oyun mekaniklerine biraz benziyor, cehenneme gidip sorunu çözmeye çalışıyorlar
touhou 18: unconnected marketeers, pek bilmiyorum oynamadım. ability card'lar varmış oyunda. bir dağa gidip incident inceliyorlar sanırım
touhou 19: unfinished dream of all living ghost da aynı touhou 3 ve 9 gibi split screen çift kişilik olabilen danmaku oyunu.

duranki

trao
kentaro miura üstadın tamamlayamadığı bir başka manga. 6 bölümden ibarettir. Ana karakterimiz usumgallu'nun yaşadığı maceraları konu alıyor. Miura sensei Sümer mitlerinden ilham alarak yine güzel bir hikaye sunmak istemiş ama biz okuyucular bu hikayeden mahrum kaldık. Bir de usumgallu'nun bebek iken bırakıldığı geminin dağlık bir alan üzerinde bulunması da bana hikayenin Ağrı civarında geçtiğini göstermiştir. Manga Üstü kapalı Nuh'un gemisi olayına da hafiften dokunmuş.

onsen yousei hakone-chan

kontalucard
"onsen yousei hakone-chan", veya diğer adıyla "Little Hot-spring Spirit Hakone-chan", 2012 yılından 2014 yılına kadar yayınlanmış, toplam 2 cilt ve 16 bölüm içeren bir manga. Yui Daisuke adında motorcu bir mangaka abimiz / sensei'miz tarafından çizilmiştir. sonbahar 2015 sezonunda 13 bölümlük animesi çıkmıştır, ancak anime bölümleri her biri 3 dakikalıktır, dolayısıyla tamamını izlemek 25-30 dakika sürer. zaten 16 bölüm manga, kısa bir hikayesi var. animeyi ise "production reed" ve "studio asahi" yapmıştır. iki stüdyo da animasyon dünyasında pek bilindik stüdyolar değil. production reed'in en bilindik animesi "isekai smartphone" felaketi iken studio asahi'nin en bilindik animeleri "himegoto" ve "mahou shoujo ni akogarete", evet o BDSM yuri animesi.

animedeki ana karakter kızımızın adı "hakone" veya diğerlerinin tabiriyle "hakone-chan". kendisi bir onsen yousei, yani ılıca ruhu. onsenlerin var olarak insanların onlara olan inancından ötürü oluşturduğu metafiziksel varlık. Kendisi yüzyıllardır hikayedeki konu olan onsen'de var olmakta olup insanların ona olan inancını (ve genel olarak bütün metafiziğe olan inancını) yitirmesiyle inananı azalmış ve gücünü yitirmiş, dormant bir şekilde derin bir uykuya dalmıştır ve varlığını kaybetmiştir. ta ki oğlanın biri hoşlandığı kıza yakınlaşmak için bu onsen spirit'in goshintai'sine gelip bir adet manjuu offering verinceye kadar. bir anda inanan sayısı 0'dan 1'e çıkmış ve vücut bularak dünyaya varlığını yeniden göstermiştir. tek sorun, anlatılan hikayelere göre hakone onsen'inin ruhu, büyük ve güzel bir kadındı, fakat yeniden canlanan bu spirit ise bir çocuk. reimu hakurei'nin giydiğine benzer tapınak kıyafetleri giyiyor aynı zamanda, ve çok eski bir aksanla konuşuyor.

hakone ise japonyanın kanagawa prefektörlüğüne bağlı bir kasabadır. Fuji dağına yakındır ve termik ılıca alanlarıyla meşhurdur. söylenenlere göre orada 7 tane eski/orjinal (japon ortaçağı döneminden kalma) onsen bulunmakta ve daha sonra inşa edilen 7 tane de yeni onsen bulunmaktadır. bizim hakone-chan bu orjinal 7 onsenin spiritlerinden birisi. eğer vaktiniz varsa google görsellere girip ister street view ister fotoğraflar olsun hakone'nin görüntülerine bakın. güzel bir yere benziyor. anime/manga da zaten bana hakone'nin tanıtımı gibi geldi, ancak zombieland saga kadar abartmıyorlar mahallelerini övme konusunda. ama bahsi geçen yerler güzel.

onsen yousei hakone-chan
otakuturk.net/foto

genderbend

kontalucard
Gender Bender, veya bazı kaynaklarda Magical Sex Shift, diğer genre'lara göre nispeten niche bir genre'dır. Seveni pek fazla değildir ama fanları da acayiptir. Genellikle bir erkeğin bir kıza dönüşüp kız olmayı öğrenmesi üzerine yapılmıştır eserler. Pek yeni bir konu da değildir üstelik, 1990'lara gittiğinizde ranma ½ ile karşılaşırsınız. Zaten progenitor'u, veya popülerleştireni de bu animedir. Günümüzde ise Oniichan wa Oshimai gibi popüler animeler ile bu genre yeniden hatırlanmıştır, ancak ilginç bir şekilde geçen sezonların birinde tam tamına 3 tane gender bender animesini tek sezonda gördüğümü hatırlıyorum. Sanırım yeniden popülerleşiyor hehe. winter 2022 ve winter 2023 tam 5 tane gender bender.

Tabi bu genre'yı crossdress'lerden ve trap'lardan ayırmak gerekir, çünkü orada erkek olan karakter hala erkek, sadece kız gibi giyiniyor. Gender bender'da ise karakterimiz direkt kıza dönüşüyor, bütün vücudu ve organları ile birlikte. Dolayısıyla karakterin cinsiyeti, anime içinde karakterin bir trait'i olmaktan çıkıp konu bu gender shift üzerinde dönüyor daha çok.

Örnek olarak, Ranma ½'de karakterimiz çinde gittiği lanetli bir kaplıcada suya düşüp kıza dönüşüyor, kafasına soğuk su yediği zaman kıza, sıcak su yediği zaman erkeğe dönüşüyor. Anime de genel olarak Ranma'nın hem kız hem erkek olarak yaşamda geçirdiği mücadeleleri konu alıyor. Mesela aynı 3. erkek yan karakter Ranma'nın erkek haline düşman iken kız haline aşık falan. tabi farkında değil hehehehe.

Fabiniku, veya fantasy bishoujo juniko ojiisan, biraz daha ılıman ve dışarıdan izlenebilir duran bir gender bender. Burada da iki erkek yakın arkadaş isekailenip biri kıza dönüşüyor. dünyanın en güzel kızına. tabi aralarında romantik bir gerilim var huehuehue

Kenja no Deshi diye saçma bir anime vardı. oyun dünyasındalar da falan da bilmemne. aşırı saçma bir anime, kesinlikle önermem, izlemeyin.

Reborn to master the blade diye bir anime daha var. isekai mi çok emin değilim, ama orada da bizim erkek ana karakter reankarne olarak bir kıza dönüşüyordu ve hayatı başka yaşamak istiyordu sanırım. bu animede de gender bender etkisi çok değil, sadece bir gimmick, aynı kenja no deshi'deki gibi.

Ayakashi Triangle, üstteki ikisinin aksine biraz ranma ½'nin modern versiyonu gibi denilebilir. Ana karakterimiz (erkek) bir daiyoukai kedi tarafından lanetlenip kıza dönüştürülüyor. bunun bir de yakın bir kız arkadaşı var, ancak sanırım kendisi lezbiyen. Hilarity ensues. Dicks are confused.

level one demon lord and one room hero... bilmiyorum buna da gender bender diyorlar ama ben çok o enerjiyi alamadım.

Saga of tanya the evil da teknik olarak gender bender ama o da çok fazla cinsiyet üzerinde durmuyor.

Gelelim odadaki file. Oniichan wa Oshimai. Belki de bu genre'yı son dekadda ayağa kaldıran o kutsal anime. İnsanların bu animeyi fark etmesinin tek sebebi açıkçası Studio Bind tarafından çizilmesi (mushoku tensei'yi çizen stüdyo) dolayısıyla herkes mükemmel bir şey bekledi. ve elimize geçen şey ise... gerçekten mükemmel bir şeydi. İnternette yanlış anlanan animelerden birisi bu. Benim için bir şaheser. Mükemmellik abidesi. Diyabet veren tatlılık. Özel konulara iyi dokunma. Ve en sevdiğim yanı mı? internetteki troonları ve trannyleri kudurtma! hahaha

bunlar şu anda benim aklıma gelenler ve/veya zaten izlemiş olduklarım. Bir de izlemediklerim var onları da kısaca saymak gerekirse: Kämpfer, ore twintail ni narimasu, mahou shoujo ore. ikincisi parodi animesi denilebilir, değişik bir şeydi sanırım. izlenir ama.

Gender Bender mangaları da epey yine sayıca fazla. Animelerden daha fazla tabi ki. Ve ben de durur muyum, tabi ki de gittim mangadex'teki bütün gender bender mangaları okudum.

Öncelikle, en sevdiğim gender bender mangası ile başlamak istiyorum. Mahou Shoujo Kakeru. Bu manga, belki de insanlık tarihinde yazılmış en .. en manga? bilmiyorum ne diyeceğimi. Açıkçası bu manga için diyebileceğim tek şey: "cursed". cursed tag'ını daha fazla hak eden başka bir manga görmedim. manganın içinde "I can't believe i got an an elementary school boy pregnant before his first menstruation" diye bir şey geçiyordu. daha sonra doğan enerji topu şeyini yok edip oğlana/kıza(??) hayatının ilk still born şokunu yaşatıyordu lol. Bu manga için diyeceğim o kadar fazla şey var ki...

Bunun dışında diğer kaliteli gender bender mangalar ise "yakuza reincarnation - yakuza princess" bizim yakuza abi isekailenip bir kıza ve bir prensese dönüşüyor. okunabilir güzel bir manga.

aslında yakuzaların küçük kız olarak isekailenmesi manga dünyasında tek tük olan şeyler değil, nedense popülerler lol. diğer benzer mangalar mesela やくざが転生したらおねロリになった話 burada yakuza loliye dönüşüp milady'sini falan korumaya çalışıyor, veya öteki "The Story of a Yakuza Boss Reborn as a Little Girl" veya diğer adıyla "loli yakuza" burada da yakuza abimiz loli olarak reankarne oluyor ve yakuzanın lideri oluyor gene. başka çılgın benzer /yakuza olmayan/ bir manga ise "Yankee Akuyaku Reijou: Tensei Tenka Yuiga Dokuson" motorcu çeteci abimiz öldükten sonra otome oyununa villainess olarak reankarne oluyor ve yanlış hatırlamıyorsam ortalığın içinden geçiyordu.

"akuyaku reijou tensei ojisan" ise klasik otome villainess karakteri, ama yaşlı bir amca bizim villainess'e dönüşüyor lol. villainess gerçekten komik ve bir baba gibi davranıyor sürekli. 50 yaşında bir babanın ruhuna sahip 15 yaşında bir villainess görmek istiyorsanız...... say no more. Ayrıca otome oyunlarında epey fazla gender bender var, popüler bir birleştirme sanırım. "Reincarnated Old Man becomes a Heroine" mangası da böyle.

"The Dragon That Lost Its Eggs Started Raising Me for Some Reason!" isimli manga ve light novel. bir abimiz adventuring partisi tarafından ihanete uğrayıp öldürülüyor ama sonra kız olarak yeniden ortaya çıkıyor ve dragon mama'sı var. ???? tatlı bir manga aslında öneriririm.

"yo-jo life" hahahahahaha bu manga bir jojo referansı. adam mısıra gidiyor ve lanetlenerek kıza dönüşüyor sanırım. hem de küçücük bir kıza. sonra arkeoloji profuna gidip antik taş bir mask----- hayır. ama beyninizi eritmek isterseniz okuyabileceğiniz nadide bir mangamsı. nedense üniversite podyumuna falan da çıkıyordu. acayip garip bir manga.

"netachara tensei" mangası da gender bender'ın çok üzerinde durmayan bir manga. ancak beğendiğim bir manga, öneririm. bizim eleman oynadığı oyundaki gag character olarak reankarne oluyor ve yolda küçük bir kız bulup onu sahipleniyor ha bir de karakteri OP tam anlamadım manganın amacını ama tatlı.

Gelelim shitpost mangalara: mangalar arasında sex shift yaşayıp devasa oppaileri olan biri vardı, başka bir mangada ise gender bender mangakası bir üniversiteli abimiz bir gün ansızın yatakta kendisinin kız kopyasını buluyordu, başka bir mangada ise bir demon gelip kız olmak isteyen erkeklerin aletini çalıp yiyodu ve oğlanları kıza dönüştürüyordu, sonuçta win win herkes mutlu, bir başka mangada bir süper hero(???) gelip kızlara kötü davranan erkeklerin aletini çalıp onları kıza dönüştürerek cezalandırıyordu (?????), başka bir mangada iki erkek ikiz kardeşten birisi bir gün kız olarak uyanıyordu ve kıza dönüşen kardeş, erkek kardeşini teaseliyodu sürekli sonra bu onu yere pinliyo falan çok değişikti. başka bir mangada oğlan jutsu falan kullanıp kendisinin kız modelini yaratıyordu büyü ile falan, sonra onla seggs time (nedenn). başka bir mangada ise magical girl olan karakter aslen bir erkek ama sadece tatlı bir şekilde savaştığı zaman magical girl'e dönüşebiliyor. başka bir mangada kaba ve küfürbaz erkekler bir şey tarafından feminizasyona uğruyordu (lol?)...

Bi üst paragraftaki shitpost mangaları sadece okuyacak manganız kalmadıysa ve gender bender faşistiyseniz okuyun. Akla sağlığa zararlı çoğu. Ve evet hepsini okudum. Ve evet artık brain rot'um var.

manga fiyatlarının 100 lirayı geçmesi

jedi mind tricks
şahlanan ekonomimiz sayesinde gerçekleşmiş durumdur.

sıradan bir tankoubon cildi gerekli şeyler 120, akılçelen kitaplar ve kurukafa yayınevi 110, marmara çizgi 120-135, komikşeyler yayıncılık 120, athica ise 110 liradan satmaktadır. 2 cilt bir arada basılan mangaların fiyatlarına, hele hele webtoon fiyatlarına hiç girmiyorum.

işin komik tarafı surugaya üzerinden (bedava kargo ile) yaklaşık 60 liraya aynı cildin japonca'sı getirilebilmektedir. her ne kadar 2. el olsa da, japonlar'ın ne kadar temiz kullandıkları göz önüne alınırsa yarı fiyata orijinal dilinde bir manga almış oluyorsunuz.

overlord

jedi mind tricks
bu yıl içerisinde filmi gelecek olan anime serisi. ilk 2 özet filmin aksine bu seferki film 4. sezonun bitişinden hemen öncesini anlatacak gibi duruyor. zira 4. sezonda light novel'ın 10, 11 ve 14. ciltleri uyarlanmışken bu filmde 12 ve 13. ciltler uyarlanacak.

ayrıca serinin 18. ciltte biteceğini de duyurmuş olalım.

critical mass

kontalucard
nükleer fizyon tepkimesine girebilen herhangi bir materyalin kontrolsüz bir şekilde zincirleme reaksiyona girmesine sebep olacak minimum kütle. Bu minimum kütle gereksinimi olduğu için ağır metal içeren atom bombaları ağır ve büyük olurken füzyon tepkimesi için sadece ısı gerektiği için ufak boyutlarda bile reaksiyon başlatabilir.