fansublar hak ettikleri saygıyı görmüyor demelerine rağmen fansublara hak ettikleri saygıyı göstermeyen fansub üyeleri

ryukon
başlık tam istediğim gibi olmadı ama hemen hemen anlatmak istediğim durum budur.

bugün çoğu fansub'ın üyeleriyle konuştuğunuzda, okuyucuların ve izleyicilerin kendilerine hak ettikleri saygıyı göstermediklerini, insanların sıradan tüketici haline geldiğini, anlayışsız olduklarını vs. söyleyeceklerdir. Yani çoğu birçok sorundan bahseder ve çoğu da bu sorunları sık sık dile getirirler. En sık dile getirilen sorunlar ise şüphesiz ki, izleyicilerin ve okuyucuların yorum yapmaması, insanların fansubların sitelerine giriş yapmaması ve onlar çeviriyor olmasına rağmen serilerinin onların sitesinden değil de farklı platformlardan okunuyor ya da izleniyor olmasıdır.

Birçok fansub üyesinden, "x mangayı biz çeviriyoruz fakat bizim sitedeki okunma sayısı manga tr'deki okunma sayısının yarısı kadar olmuyor" ya da "x animeyi en kaliteli ve en düzgün biz çeviriyoruz ama herkes türkanime tv'de ilk yayınlayandan izliyor" gibi serzenişleri bolca duyarsınız. Ancak tüm bunlara rağmen, bugün herhangi bir fansub'ın üyelerine, "animeleri nereden izliyorsunuz?" diye sorduğunuzda, size %90 ihtimalle türkanime tv, anizm, netflix veya tranimeizle gibi sitelerinden birisini, "mangaları nereden okuyorsunuz?" diye sorarsanız da %90 ihtimalle manga tr ya da seri manga sitelerinden birisini söyleyeceklerdir.

Eee.. burada sizce de bir sıkıntı yok mu? Sizce de kendi dedikleriyle çelişmyorlar mı? Cevabın net olduğunu düşünüyorum.

Mesela yıllardır hem anime hem de manga çevirisi yapan bir fansub yetkilisi, animeleri anizm'den izliyor, mangaları ise seri manga'dan okuyor fakat aynı kişi izleyicilerden ve okuyuculardan saygı görmediğinden, sitelerine çok az kişinin girdiğinden ve hemen hemen kimsenin yorum yapmadığından yakınıyor.

Başka bir fansub'ın yetkilisi, güncel serileri kendi sitesinden önce türkanime tv'ye yüklüyor, hatta bazen sadece türkanime tv'ye yüklüyor ama izleyicilerin kendi sitesine girmediğinden ve kimsenin sitede yorum yapmadığından yakınıyor.

Ortak manga çevirmelerine rağmen, bölümün kapağındaki çevirenler kısmına, diğer fansub'ın adını yanlış yazan ve bunu öğrenmesine rağmen hala düzeltmeyen fansub yetkilisi var.

Manga çeviri ekiplerinin çoğunun üyeleri güncel animeleri türkanime tv'den ve ilk yayınlayan fansub'ın çevirisi ile izliyor, mangaları ise manga tr'de ne zaman yayınlanırsa o zaman okuyor fakat hepsi izleyicilerin ve okuyucuların kendi sitelerine girmediğinden yakınıyor.

Çoğu fansub üyesi, diğer fansubların çevirilerini okuyor ve/veya izliyorlar fakat yorum ya da eleştiri yapmıyor, çeviren ekibe bir teşekkür dahi etmiyorlar. Ancak diğer okuyucu ve izleyicilerden yorum ve destek bekliyorlar.

Başka fansubların çevirilerini, kendi çevirileriymiş gibi yayınlayan ve yakalanmalarına rağmen çaldıklarını yalanlayan fansublar var.

"Çevirmenler saygı görmüyor", "çeviriye ilk başladığım zamanlar benim de çok hatam oluyordu" gibi ifadeler kullanmasına rağmen, sırf kendisiyle aynı seriyi çeviriyor diye, diğer fansub'ın çevirmenine hakaret eden, sürekli kusurunu arayan ve onu toplum içinde rencide etmeye çalışan fansub yetkilisi var.

Okuduğu ya da izlediği seriyi çeviren fansub'ın adını bilmeyen fansub üyeleri var.

Buralar daha uzar gider...

Sözün özü tüm fansublar ve fansub üyeleri saygı ve anlayış görmek istiyor ama çoğu fansub ve fansub üyesi diğer fansublara saygı ve anlayış göstermiyor, "Hep bana, hep bana" demekten başka bir şey de yapmıyorlar. Ancak iş dert anlatmaya gelince, bu kişiler herkesten daha çok yakınıyorlar.

Şimdi size soruyorum. Bu okuduklarınızdan sonra sizce de fansubların en büyük düşmanları yine fansublar değil mi?
bu başlıktaki tüm girileri gör