podcast

boyblue
podcast
otakuturk.net/foto
uzun zaman önce anne babalarımızın, hatta dede ve ninelerimizin severek dinlediği radyo yayınlarının modern versiyonu olarak tanımlanabilecek bir medya türü. apple tarafından ipod üzerinde tüketilecek yeni bir içerik türü olarak duyurulduktan sonra yaygınlaşan bu medya türü, on yıllar önceki radyo programlarının bir hikayenin her hafta bir bölümünün yayınladığı günlerden ilham alarak yayına giren serial adlı bir yapım ile patlama yaptı.

bu içerik türünün birinci avantajı, üretmek için pek az şeye ihtiyaç duyacak olmanız. içeriğinizi yüklemek için internet bağlantısı, bir mikrofon, ses kliplerini düzenlemeniz için bir bilgisayar ve sessiz bir ortam yeterli. bunları standart bir kütüphanede bile bulabilirsiniz diye düşünüyorum (ses kayıtlarını başka bir yerde almanız gerekebilir -,-) bu işe girmek için pek az şey gerekmesine karşın youtube üzerinde olduğu gibi (bkz: youtube milyonerleri) reklam anlaşmaları yaparak zamanınızın karşılığını fazlasıyla almanız da mümkün olması da bu da podcast işinin çok popüler olmasına yol açtı. (yurtdışında çok fazla kişinin bu işe atıldığını söyleyebilirim). türkiye'de podcast işi içerik üreticileri arasında yaygın ama genç kuşak arasında bile bu içerik türünün ne olduğu hakkında bir fikri olmayan veya bu içerik türünü değerlendirmeyenlerin oranı oldukça yüksek.

bu içerik türünün ikinci avantajı da kolay tüketilebiliyor olması. toplu taşımada bir saat yol mu tepeceksiniz? ev işlerinizi hallederken canınız mı sıkıldı? "arkaplanda ses olsun" diyor fakar müzik dinlemek istemiyor musunuz? ölü zamanlarınızı bir veya birkaç kişinin -ne kadar spesifik bir ilgi alanınız olursa olsun- ilgi duyduğunuz konular üzerinde konuşmasına kulak vererek değerlendirebilirsiniz.

aklınıza gelen her konuda pek çok dilde podcast bulmanız mümkün, ben de zamanım oldukça takip edilesi podcast kanalları başlığında bunları derliyor olacağım.

the verge kanalının neden bu içeriğin çok popüler olduğu sorunsalı hakkında hazırladığı video ile baş başa bırakayım sizi:

bu arada "hangi programlarla podcast dinlenebilir" diye düşünüyorsanız onlardan da kısaca bahsedeyim:

en basit yol, basit bir google araması yapmak. google arama sonuçlarının başında şak diye aradığınız podcast'i bölümleriyle sıralayabiliyor ve tarayıcınız aracılığıyla dinleyebiliyorsunuz. android kullanıyorsanız bu işlem google uygulamasında açılan bir podcast oynatıcısı arayüzü aracılığıyla gerçekleşiyor, yani android kullanıyorsanız bir podcast uygulaması yüklemenize pratikte bir ihtiyaç yok. apple ise ipod ve iphone cihazlarında podcast uygulamasını varsayılan olarak önyüklü tutuyor. mor bir ikonu vardı hatırladığım kadarıyla.

bir diğer basit yol ise spotify üzerinden podcast aramak, adamlar müziğe olduğu kadar podcast'lere de ağırlık veriyorlar. (spotify'ın bu içerik türüne yaklaşık 500 milyon dolar yatırım yapmış olması bile işin boyutunu anlatmaya yeter diye düşünüyorum) bölümleri indirip offline olarak dinlemeniz de mümkün. spotify'ın geniş müzik kütüphanesi düşünüldüğünde bir taşla iki kuş vurmuş oluyorsunuz. (Aynı şey YouTube ve YouTube Music için de geçerli olabilir. Şahsen sıklıkla YouTube üzerinden podcast dinlemiyorum)

fakat podcast dinleme deneyiminizi bir üst seviyeye taşımak istiyorsanız pocket casts vb. alternatif programları denemenizi öneririm. kişisel favorim ise podcast addict. otomatik indirme, liste oluşturma vb. ayarları yaptığınızda telefonunuzda her daim offline olarak dinleyebileceğiniz ve kendi kendine güncellenen bir kütüphaneniz oluyor. bölümlere yer imi ekleyerek daha sonra ihtiyacınız olan bilgilere de uygulama üzerinden erişebiliyorsunuz.
bu başlıktaki tüm girileri gör