japonya'da edo döneminde yaşamış japon sanatçı, ressam, oymabaskı ustası, tahta oymacısı ve ukiyo-e ressamıdır.
kaynak:vikipedi
hokusai japonya'nın en ünlü sanatçısı olduğu halde ironik bir şekilde en az japon olan sanatçısıdır. japonya'nın batı dünyasında en ünlü ahşap baskı resmi büyük dalga o derecede japon olmayan bir eserdir.
hokusai (1760-1849) tokugawa dönemi'nde (1600-1867) yaşamıştır. bu dönemin japonyasında konfiçyüsçü değerler ve feodal bir rejim egemendir.hokusai tepeden tırnağa kadar bohem bir sanatçıydı: kendini beğenmiş, kavgacı, yerinde duramayan, saldırgan ve duygusal.
hokusai hollanda ve fransız pastoral manzaralarından onların perspektifini, hacimlendirme anlayışını, gerçekçi gölgelendirme tekniklerini öğrenmiş ve bunları japon manzaraları haline dönüştürmüştür. daha da önemlisi, sanatçı doğanın sükunetini, insanın tekilliğini ve onu çevreleyen nesneleri popüler japon sanatına sokan kişi olmuştur. dönemin japon resim sanatında en yaygın konular olan shogun, samurailer ve onlara hizmet eden geyşalar yerine vurguyu aristokratlar üzerinden çekerek ve insanlığın geri kalanına yükleyerek sıradan insanları ahşap baskı resimlerine koymuştur. büyük dalga adlı eserinde dev dalgaların altında küçücük insanlar sağa sola yalpalayıp dururken,görkemli fuji dağı uzakta bir tepe kadar ufak bir nesne olarak gösterilmiştir.
hokusai'nin en ünlü ve japonya hakkında akla ilk gelen görüntü en tanınmış görünüm fuji yamalı bir deniz manzarasıdır. bir çerçeve boyunca dalgaların şekillendirdiği bu manzara resminde fuji dağı (fuji yama) uzaktan görünür. hokusai hareket halinde olan denizi betimlemeye bayılırdı. dalganın köpükleri pençeler halinde bölünerek balıkçıları kavramaktadır burada. bu büyük dalga tek parça ve kocaman bir yin'e ve altında boş bir alan oluşturan yang'a şekil vermektedir. her an çarpması mümkün olan bu dalga resmin gerilimini artırmaktadır. ön planda tepe kısmı küçük bir dalga minyatür bir fuji yama'yı oluşturmaktadır ki yüzlerce mil ötede yeniden tekrarlanan bu dağ formu yani o görkemli fuji yama perspektiften dolayı ufalmış, bu küçük dalga bile ondan daha büyük gösterilmiştir. shogunlar ve soylular yerine bu resimde dalganın içine dalarak öte yanından çıkmak için kaygan tekneleri içinde bir birlerine iyice sokulmuş küçük balıkçılar görülmektedir. tabiatın yin şiddeti deneyimli balıkçıların rahatlatıcı bir güven veren yang'ıyla karşıt dengesini bulmaktadır. tuhaftır ki bu bir denizde çıkan bir fırtınadır ve güneş parlamaktadır.
batılılara göre bu ahşap baskı resim özlü bir japon görüntüsüdür ama bu resim fazlasıyla japon olmayan bir betimlemedir. geleneksek japon resminde aşağı sınıfa dahil olan balıkçılar asla resmedilmemiştir (o dönemde balıkçılar japon toplumunun en aşağı ve en hakir görülen sınıflarından biriydi). doğayı göz ardı eden japonlar perspektiften de yararlanmamışlardı. j apon sanatçıları gökyüzünü ince ince gölgelemeye de gerekli dikkati sarf etmemişleridir. biz bu resimden hoşlanıyoruz çünkü bize çok aşina bir resimdir bu.japon patoral resminin kökleri batı sanatına uzanır: manzara, uzun mesfeli perspektif, doğa ve sıradan insanlar. bu dev dalgalar aslında bir japonun gözünden bakılarak yapılmış olan bir batı resmidir.
otakuturk.net/foto
kaynak: http://www.arteorientalis.com/hokusaibio.htm