mitsubishi a6m zero

boyblue
mitsubishi a6m zero
otakuturk.net/foto
Mitsubishi A6M (零式艦上戦闘機 Rei Shiki Kanjō Sentōki) (anlam: Sıfır Tipi Uçak Gemisinde Üslenen Avcı Uçağı, kısaca: Rei-Sen / 零戦, Zero-Sen / ゼロ戦, Zero / ゼロ), uçak gemileri için tasarlanmış, II. Dünya Savaşı'nda Japonlar tarafından çok etkili biçimde kullanılmış alttan tek kanatlı, tek kişilik, hafif bir avcı uçağı.
Hizmete girdiği 1940 yılının Kōki (皇紀: İmparatorluk Takvimi)'nin 2600 yılına tekabül etttiği için 2600'nun son hanesi olan 0'dan alınarak 'Rei Şiki (Sıfırıncı Tip)' diye adlandırılmıştı. Takma adı 'Zero fighter'dır. "A6M"lerin, kara üslerine konuşlandırılmış avcı uçağı, uçak gemisine konuşlandırılmış avcı uçağı, avcı bombardıman uçağı, pike bombardıman uçağı, roketlerle donatılmış saldırı uçağı, uzun erimli kamikaze uçağı, önleme uçağı ve iki kişilik eğitim uçağı gibi uyarlamaları vardır. "A6M"nin daha dar kanat açıklığı olan bir avcı uçağı uyarlaması Müttefik Kuvvetler'ce "Zeke" olarak adlandırılmıştır. Uçak gemilerinde kullanılan tipi, hangara daha rahat sokulup çıkarılmasını sağlamak amacıyla katlanabilir kanatlı yapılmıştır.

1940 ile 1945 yılları arası Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetlerine hizmet etmişlerdir. Muhteşem manevra kabiliyetleri ve uçuş mesafesinin yüksek olması nedeniyle II. Dünya Savaşı'nın en çok üne sahip uçaklarından biri olmuştur. (Kaynak: Wikipedi)

görenlerin çoğunun kaze tachinu filmi ile tanışmış olması muhtemel japon savaş uçağıdır. İkinci dünya savaşı zamanında Çin semalarında A5M modellerinden alınan sonuçlar, Japonya hava kuvvetlerinin yeni savaş modeli uçağını 4km irtifada 270 knot (500km/s) hızda uçabilen ve 3km irtifaya 9.5 dakikada çıkabilen, uçuş gücünü iki saat boyunca koruyabilen ve ekonomik seyirde 6 ila 8 saatlik süreye çıkabilen ve bütün bunları uçağa bağlı iki adet 20mm top, iki 7.7mm makineli tüfek ve 60kg ağırlığında iki bombanın yanı sıra tam teşekküllü bir radyo iletişim setini üzerinde taşırken manevra kabiliyetini en az a5m modelleri kadar koruyabilen ve kanat açıklığı taşıyıcı gemi üzerinden kalkışın sağlanması için 12m'den kısa olan bir uçağın imal edilmesini istemesine yol açtı. Herkes bunun imkânsız olduğunu düşünürken Mitsubishi'nin baş tasarımcısı jiro horikoshi, bu gereksinimlerin karşılanabileceğini söyledi. Ancak kendisine göre bunun için tek yol, söz konusu uçağın olabildiğince hafif olmasının sağlanmasıydı. bunun için sumitomo metal industries tarafından geliştirilen ve formülü gizli tutulan bir alüminyum alaşım kullanılarak gövdesi imal edilen uçak, diğer uçaklara nazaran çok daha hafif bir gövdeye sahip olması nedeniyle manevra kabiliyeti açısından karşı koyulamaz bir seviyedeydi ancak bu, yakıt deposu dahi korunmayan bu uçakların vurulduğunda yakıt tanklarının alev alarak patlaması gibi çok büyük bir dezavantajı beraberinde getirmişti.

mitsubishi a6m zero
otakuturk.net/foto

Zamanında Amerikan donanmasına ve hava kuvvetine çok zorlu anlar yaşatan bir uçak olmayı başarmış bir modeldir kısacası. Japon mühendisliğinin bir önceliği öyle ya da böyle sağlayabileceğinin canlı kanlı kanıtı olmuştur. Mühendisliği açısından ikinci dünya savaşında İngiliz hava kuvvetlerinin meşhur Supermarine Spitfire'ından sonra en çok hayran olduğum savaş uçağı modelidir.
bu başlıktaki tüm girileri gör