otoyomegatari

cakiphan
manganın konusu 19. yüzyıl orta asya, hazar denizi civarlarında geçer. 20 yaşındakı amira hergal dağların ardındaki uzak bir kasabadan 12 yaşındaki karluk ayhan ile evlendirilmek için gelin olarak gönderilmiştir. ancak amira'nın ailesi bir süre sonra amira'yı başka birisi ile evlendirmek için geri isterler ve karluk'un ailesi ilk günden beri içtenlikle kabul ettikleri gelinlerini geri vermeye razı olmaz.

manga orta asya kültürünü ve köyler arasındaki kültür farklarını, yaşayış biçimini çok güzel bir şekilde işliyor. konusu sadece bir hikayeye bağlı kalmayıp zamanla başka karakterlere de yöneliyor.

tabii asıl mesele amira ile karluk değil o esnada orada olan gezgin smith tir. smith efendi orta asya ve bizim buralardaki evlilik merasimlerine ve düğünlerine merak salmış bir ingiliz gezginidir. amira ve karluk olayı bitince yavaştan ankara'ya doğru yola koyulur ve yol üzerinde düğün felan görünce hemen misafirleri olur bulunduğu yörenin. serinin çizimleri aşırı güzel ve detaylıdır. kapı ve duvar süslemeleri, kap kacak desenleri kızların çeyizleri filan hem güzel hemde tanıdık işlemeler desenler vardır. eskiden güncel takip ediyordum ama çevirenler seriyi (yada çevirmenlik işini) bıraktıklarından dolayı askıya almıştım. gerçi geçen seneden beri ismi lazım değil bi fansub seriyi çeviriyorlar ve maalesef okumuş bulundum çevirdikleri bölümleri. işini bilir fansub alsın bu seriyi diye aklıma geldikçe dua ederim
jedi mind tricks
kıyafetler, halılar, oyma kapılar, el işleri derken çizimleri aşmış manga.

ancak değişik bir şekilde bölümlerin dergi ile tankoubon versiyonları arasında detay farkları olabiliyor. örneğin bir halının deseni dergide daha az detaylı iken tankoubon versiyonunda daha detaylı olabiliyor. tabii çizimlerin bu kadar iyi olması iş yükünü de artırdığından mangaka biraz üşenmiş sanırım.