mamamoo

kittencat
@3 Maria klibinde olmaması lazım, başka klipleri veya canlı performansı olabilir. Ben Maria'yı en son dinlediğimde herhangi bir olay vs yoktu.

Şahsi kanaatimle söylüyorum bunu, kültürlere ait kıyafetlerin aksesuar olarak kullanılması konusunda bu kadar hassas olunmaması lazım. Daha önce Katy Perry Kimono giydi diye özür dilemişti mesela -ki Japonların bu durum ile bir sıkıntısı yoktu-. Bana anlamsız geliyor. Bu tarz kültür duvarlarının kalkması gerek ülkeler arasındaki. Çünkü kimi zaman insanlar kendi kültürlerini korumaya çalışırken aslında kendileri ırkçlılık yapıyorlar, "Benim haklımın kıyafetini bizden olmayan giyemez" mantığı ile.

Sahne kıyafetleri, tiyatrolar, moda şovları, görsel alanda yapılan çalışmalarda kostümlerin ve kıyafetlerin ırk ve kültür sınırlarının olmaması gerekiyor bana göre. Bu dünyada insan olarak yaşadığımız sürece hiçbir kültür yüzde yüz orijinal değil ve sanat için kullanılabilirler. Sonuçta insanların kültürlerini çalmıyorlar, sadece görsel amaçlı kullanıyorlar belli giyim ögelerini.

Kısacası sanatçının özür dilememesi gerektiğini, özür dilemek durumunda bırakanların bir oturup kendilerine bakması gerektiğini düşünüyorum bu konuda. İnsanların olay çıkarmak, sorun çıkarmak için yaşadığı bir dünyadayız sanki, herkesin ağzı bir şeylerden yanıyor. Yavaşça yaratıcılıktan ve özgüllükten uzaklaşacak insanlar bu baskılardan ötürü. Yine de özür dileyerek büyüklük etmiş, belki daha önceki hatalarından ötürü tepki çekmemek için yapmıştır bilemiyorum.

Uzun lafın kısası insanların nefret edebilme yetisi ve sanatçıları dünyadan silme gücünü ellerinde barındırdığı için böyle sorunları ortaya çıkardığını düşünüyorum. Herkes hata yapar, hata yapmak insan olmanın parçasıdır. İnsan insan oldukça hata yapmaya devam eder. Peki affedemeye, hoş karşılayamayan ve bazı şeylerin sınırlarını çizemeyen insanlar ne kadar insandır?
3
undertakersss undertakersss
ottam klibinde değil zaten canlı performanslarda olan bir durumdu. haklısın duvar örmenin anlamı yok ama bahsedilen kültürün parçası olan bir insan eğer bunu diyorsa kültürden alakasız insanlar olarak saygı duyulması gerektiğini düşünüyorum :(
kittencat kittencat
Böyle entry girilddiğini bilseydim böyle atardım çok pardon :D Bana açıkçası yazma ile sahneye çıkmaları gibi geldi durum. Ama önceki olayları da var mamamoo'nun biliyorsundur mutlaka, yüzlerini siyaha boyayıp çıkmaları gibi. Bu da bir miktar "cahillik"ten ötürü olan bir şey, sonuçta kültürler çok uzak. Ama zamanında bu hatayı yaptıkları için şimdi de en küçük hatalarında insanlar patlıyor gibi geldi bana. Biraz araştırınca tek tük insan rahatsız olmuş bu durumdan, biraz sesleri çok çıkıyor sanki, büyük bir kesim siyahiler de savunmuş Mamamoo'yu. Kültürümüze ait olsa da günlük bir kıyafeti sahne kıyafeti olarak kullanabilirler, nefret etmeye yer arıyorsunuz vs demişler. Kısacası konu pop olunca, kökeni hangi kültür olursa olsun bu nefret bitmiyor. İnsan popülerden nefret etmeye programlanıyor sanki bazı şeylerde.

https://www.youtube.com/watch?v=9sJhGDJH2Pc&ab_channel=Favour

Şu şeker ablamız da konu hakkında fikrini belirtmiş, yorumlarda gezdim biraz. Nefret dolu olan videolara da baktım, orada da yorumlar olumlu. Otomatik olarak insan, az bir kesimin sesinin gereksiz yere çok çıktığını düşünmeye başlıyor.
undertakersss undertakersss
yani dediğin gibi bazısının sesi çok çıkıyor, daha önce yapılan hatalar olduğu için en ufak hataya kızılıyor maalesef. keşke şu idolleri salsalar da hayranlar olarak rahat rahat müziklerinin keyfini çıkartabilsek
bu başlıktaki tüm girileri gör