sözlük kültürü

ryukon
bugün internette bir şey arattığınızda, karşınıza çıkacak olan ilk sitelerden birisi ekşi sözlük'tür. 90'lı yılların sonunda kurulan ve yıllardır faaliyet gösteren ekşi sözlük, binlerce kişi tarafından aktif olarak kullanılan ve her gün on binlerce yeni tanım ve/veya içerik girilen bir site konumdadır. ülkemizde sözlük kültürünün bu kadar yayılmasındaki en büyük pay sahibi de şüphesiz ki ekşi sözlüktür. kurulduğu günden bu yana hızla büyümüş ve gün geçtikçe de büyümektedir.

sesini duyurmak, bir ideolojiyi savunmak, sevdiği şeylerden bahsetmek.. vs. gibi birçok farklı düşüncedeki insanlar, kendi düşüncelerini, random bir şekilde ve korkmadan, içlerinden nasıl geliyorsa o şekilde ekşi sözlükte yazmış ve zamanla da bu durum birçok kişi için süreklilik haline gelmiştir. ekşi sözlüğün popüler olması ve sözlük kullanıcılarının sayısının artmasıyla birlikte farklı kişiler ve kitleler tarafından pek çok yeni sözlük kurulmuştur. inci sözlük, uludağ sözlük ve otaku türk sözlük bunlardan bazıları olarak gösterilebilir.

sözlükler zamanla insanların hayatlarında daha fazla yer tutmaya ve bir kültürün, günümüzde sözlük kültürü olarak bahsedilen şeyin oluşmasına zemin hazırlamıştır. bugün ben dahil pek çok kişi, her gün düzenli olarak sözlüklere içerik girer. hatta hiçbir içerik girmese dahi illa ki sözlüklere girer ve bir şeyler okur veya okumasa bile bir gezinir çıkar. çünkü bu artık alışkanlıktan ziyade refleks gibi bir durum haline gelmiştir. işte bu sözlük kültürüdür.

geçmişte birçok kişi bu kültürün bir parçası olmak, bu kültürde bir yer sahibi olmak istemiştir. örneğin; 2012-2013 yıllarında yaşadığım ilçenin o zamanki nüfusu 18 bin olmasına rağmen, ekşi sözlükte yazar olmak için çaylak olarak sıra bekleyenlerin sayısı 40 bin kişiyi aşmıştır. o tarihlerde ise inci sözlükte de durum pek farklı değildir. o tarihlerde insanlar bu sözlüklerdeki yazar hesaplarını yüzlerce hatta binlerce liradan satılığa çıkartmış ve birçok kişi de bu hesapları satın almıştır. geçmişte birçok ünlü şahsın bile sözlüklerde hesap satın aldığı söylenmiştir.

Günümüzde ise yeni, popüler ve uluslararası alanda hizmet veren birçok sosyal medya sitesinin açılması ve insanların büyük bir çoğunluğunun ilgi or....su olması ve sözlüklerin bambaşka hallere gelmesi sebebiyle, sözlük kültürü yavaş yavaş yok olma hatta ölme noktasına gelmiştir. bugün birçok eski kullanıcı, sözlüklerde yazmayı bırakmıştır. her geçen günde birçok başka kullanıcı sözlüklerde yazmayı bırakmaktadır. hatta geçtiğimiz yıllarda inci ve uludağ sözlük satıllmış, ekşi sözlük de ise ssg sözlüğü bıraktığını açıklamıştır.

Sözün özü, insanların gün geçtikçe daha fazla ilgi or...su olması ve bir düşünce ya da duyguyu ifade etmeye çalışmaktan ziyade dikkat çekmeye çalışmaları sebebiyle, sözlük kültürü gün geçtikçe yok olmaktadır.

@1'in de bahsettiği üzere, bugün farklı sosyal medya platformlarında binlerce takipçimiz olmasına rağmen, sözlükte aktif olarak 20'den az kışinin yazmasının en büyük sebebi de insanların bu ilgi or...luğudur.
bu başlıktaki tüm girileri gör