visualist

animemeraklisiblogcu
Biliyorsunuz, "görme" ve "görselleştirme" dediğimiz iki adet kavram var. Bu kavramların her ne kadar birbirlerinden farklı olduğu düşünülse de birbirleriyle olan ilişkinin gözden kaçırılmaması gerekir.
Pek çok sanatçı bu konu üzerinde araştırma yapmış, hatta çoğu bu araştırmalarının sonuçlarını yaptıkları çalışmalara yansıtmıştır. Fakat ilginçtir ki sanatçılar genelde bunun "görselleştirme" kısmına odaklanmışlardır, onlar için "eğer bir fikir varsa onu görselleştirmesi zaten kolaydır". Fakat gerçek şu ki bir fikrin görselleştirilmesi -hele ki o fikrin meydana getirildiği konuya aşina olunmamışsa- çok zordur. Bu nedenle "görme" olayının en az "görselleştirme" kadar önem arz ettiğinin altını çizmek isterim.
Buna istisna olarak: "görme" ve "görselleştirme" kavramlarının her ikisini de başarıyla uygulamaya koyabilen sanatçılar vardır. biz bu sanatçılara "vision-visualization specialist" ya da kısaca "visualist" deriz.

uzun zamandır takip ettiğim ünlü bir visualist olan Macoto Tezka'nın 1995 yılında yazdığı "The Visual Ecstasy" isimli bir kitabını okuma şansı bulmuştum. Her ne kadar kitabın sadece bir kısmını okuyabilmiş olsam da, içeriğine bakacak olursak bu kitap görme-görselleştirme ilişkisini "çiçekler neden bu kadar güzel görünür" gibi en basit örneklerle bile en etkili bir şekilde açıklayabilmiş bir kitap. Hatta benim için bu kitap kelimenin tam anlamıyla bir "hazine" niteliğinde diyebilirim.
Maalesef kitabın Japonya dışında hiçbir ülkede satılmıyor olması beni derinden üzmüştür, çünkü görsel sanatlarla ilgilenen herkesin bu tip kitaplara ihtiyacı var kanımca.

söz konusu kitaba şuradan erişilebilir:

https://www.amazon.com/gp/aw/d/4893590987/ref=dbs_a_w_dp_4893590987#immersive-view_1572599286076