science adventure

boyblue

otakuturk.net/foto
Science Adventure, Türkçe ismiyle "Bilimsel Macera", 5pb, Nitroplus ve Chiyomaru Studio tarafından yayımlanmış bir dizi bilimkurgu görsel romana verilen başlıktır. bu isim internette çoğunlukla "sciadv" olarak kısaltılarak kullanılır. Serinin şu anda altı ana görsel romanı ve birçok spin-off hikayeleri mevcuttur.

Ana oyunlar:
- Chaos Head: Serinin ilk hikâyesi, microsoft windows platformu için 2008'de yayınlanmış ve güncel bir versiyonu ertesi sene Xbox 360 konsoluna gelmiştir. Playstation, iOS, Android, PlayStation 3 ve Playstation Vita platformları için portları da takip eden senelerde yayınlandı. bu hikâyede eve kapanmış bir hayat süren takumi'nin bir cinayete tanık olduktan sonra gördüğü sanrılar ve polis tarafından "yeni jenerasyon çılgınlığı" olarak bilinen bir dizi cinayetin sanığı oluşu işleniyor.

- steins gate: serinin kronolojik olarak ikinci ve popülaritede birinci hikâyesidir, 2010'da geçen bu hikâyeyi içeren görsel roman orijinal olarak xbox 360'a 2009 yılından geldikten sonra Windows ve iOS portlarına kavuştu. Geçtiğimiz sene playstation 4, playstation vita ve nintendo switch için yayınlanan Steins Gate elite ise tamamen anime adaptasyonundan alınan ve daha fazlası eklenen animasyonlarıyla farklı bir görsel roman formatına kavuşarak windows ve iOS portlarına kavuştu. hikâyede kazara zaman yolculuğunun kapılarını açan okabe rintarou ve ev arkadaşlarının geçmişe yolladıkları e-postalarla geleceği etkilemesi ile olaylar gelişiyor.

- Robotics Notes: serinin üçüncü ana hikâyesi olan bu görsel roman ise 2012'de xbos 360 ve playstation 3 için yayınlanmış ve elite versiyonuna kavuşmuştur. Hikâye, kaito ve lisedeki robotik kulübünden arkadaşlarının gerçek bir dev robot yapmaya çalışmalarını konu alır.

- Chaos Child: serideki dördüncü ana hikâye. 2014 yılında çıkış yapan bu hikaye, chaos;head ile tematik olarak aynı hikâyeyi ele alsa da chaos;head'deki seri cinayetler ile aynı tarihlerde meydana gelen cinayetleri çözmeye çalışan takuru ve arkadaşlarını konu alıyor. takuru, sonraki hedeflerin arasında kendisinin ve bazı arkadaşlarının da olduğunu öğreniyor, olaylar gelişiyor.

- Steins gate 0: serideki beşinci ana hikâye ve en ciğer dağlayanı diyebilirim. 2014'te yayınlandıktan sonra 2018'de bir anime adaptasyonu çekilen bu hikaye orijinal steins;gate'in sonunda geçtiği için konusunu kısaca da olsa yazmamayı tercih ettim. gördüğünüz gibi zaman yolculuğu unsurunu içeren serilerde spoiler'lar zamanın ötesinden de gelebiliyor...

- Robotics Notes DaSH: serinin altıncı ana hikayesi olan bu hikaye ise robotics;notes'a direkt devam niteliğinde ve robotik kulübünün eski üyelerini ele alıyor.

Yan hikâyeler:

- Chaos Head Love Chu Chu!, Chaos;Head'in hikâyesine direkt devam olarak konumlandırılsa da ele aldığı olayları bir romantik komedi olarak işliyor.
- Steins Gate: Darling of Loving Vows ise okabe rintarou'nun serideki diğer karakterlerle romantik ilişkiler kurduğu alternatif senaryoları okuyucunun tercihlerine göre sunan birden çok sona sahip bir hikâye gibigörülebilir. direkt olarak dating sim demeye yemedi şu anda d:
- Steins Gate: Variant Space Octet ise non-canonical, yani seride gerçek olarak kabul edilmeyen bir olay örgüsüne sahip bir oyun ancak görsel romandan çok yazı tabanlı bir macera oyunu kendisi.
- Steins Gate: Linear Bounded Phenogram: Steins;Gate evreninde paralel dünya çizgilerinde (paralel evrenlerde) geçen 11 ayrı hikâyeyi bizlere sunuyor. hikâyelerden ikisi okabe'yi merkezinde konumlandırırken geri kalan hikâyeler serinin yan karakterlerine odaklanıyor.
-Chaos Child Love Chu Chu!!: Chaos;Child evreninde bir yan hikâye olarak konumlanan bu hikâyede de chaos;child'ın olay örgüsünde garip olayların tam ortasına kendisini atan takuru'yu bu aptallığı yapmak yerine bu olayları görmezden gelerek serideki kızlarla zaman geçirirken görüyoruz. şahane.
- 8-bit ADV Steins Gate: Nintendo Switch için 2018'de çıkan bu oyunda Steins;Gate'i 1980'lerdeki macera oyunlarının stilinde deneyimleyebiliyorsunuz.

bu serilerin tüm ortak noktaları bize sunulan hikayelerin bilimkurgu türünde olmaları. gerçek bilimsel konsept ve teorileri temel alan bu hikâyelerin kurgu yanını ise tokyo'da ve japonya'nın internet ağında sıklıkla duyabileceğiniz şehir efsanesi unsurları oluşturuyor. oyunlarda size yabancı gelecek tüm bilimsel terimler ve şehir efsanelerinin kökenleri sunuluyor, bu yüzden hikâyelerden kopmadan olayların bağlamını anlayabiliyorsunuz. oyunlarda hayatımızı ve fiziksel varlığımızı şekillendiren en temel unsurlar hakkındaki düşünceler ele alınıyor, örneğin Chaos;head ve chaos;child gerçekliği değiştirebilen bireyleri ele alırken steins;gate bilimkurgu hikayelerinin en büyük unsurlarından biri olagelen zaman yolculuğu konseptini ele alan en bilindik eserler arasına girmeyi başarıyor. hikayelerde psikozlara, sanrılara sahip ana karakterler ve onların tuhaf arkadaşları hikâyedeki esas kadroyu oluşturuyor ve hikâyeleri hiç kesişmeyen bu karakterler karşılarında aynı gizemli antagonist yer alıyor: commitee of 300. bu hikayelerde dünya hakimiyeti için her türlü kötülüğü yapabilecek bir organizasyon olarak yer alan komite aslında ismini 1727 yılında ingiliz aristokratlar tarafından kurulan bir küresel örgütü hakkındaki bir komplo teorisinden kökenleniyor. iş yine dönüp dolaşıp rotschild'lara geliyor yani.

görsel romanlarda çoğunlukla gördüğümüz üzere birden çok sona sahip bu hikayelerde oyuncular hikayelerdeki gidişatı kendilerine verilen bir interaksiyon mekanizmasıyla etkileyebiliyorlar. Chaos;head ve chaos;child'da ana karakterin belirli tetiklenme zamanlarında negatif olaylar içeren kabuslar mı yoksa pozitif delüzyonlar mı görebileceklerini belirleyebiliyorsunuz ve her seferinde üçüncü bir seçenek olarak size delüzyonlardan kaçınarak gerçek akıştan kopmamanız seçeneği de veriliyor.

otakuturk.net/foto
Steins;gate ise size gelen belirli kısa mesajlara verdiğiniz cevaplar üzerinden okabe rintarou'nun farklı bilgiler edinmesini sağlamanız prensibiyle ilgileniyor. eğer mesajlaşmalar üzerinden bir konuşma yürütmeyi tercih ederseniz okabe edindiği ekstra bilgilerle hikâyenin farklı taraflarından haberdar oluyor ve olay örgüsü de o yöne doğru ilerliyor. tabii ki bunun tersi de doğru, olay örgüsünün bir yönüne ilerlerken bir başka olası sondan vazgeçmiş oluyorsunuz.

otakuturk.net/foto
robotics;notes ise bu telefonla etkileşim mantığını bir tablet bilgisayar ve uygulamaları üzerinden yürütmenizi sağlıyor.

otakuturk.net/foto
sonuç olarak kendisini geliştiren stüdyolara büyük başarı getiren bu hikâyeler anime adaptasyonlarıyla da büyük ses getirdi. bence bu dünyaya girmeyi siz de bir düşünün, olay örgüleriyle uzun süreler geyiğini çevirebileceğiniz harika evrenlerden bir tanesidir bu.

edit: serilerin başlıklarının orijinal noktalı virgül yazımlı hallerini sözlük görmediği için tüm bakınızları değiştirdim. şimdi bağlantılar ait oldukları orijinal başlıklarına gidiyor olmalılar.