yukata

axsyv
resmi inceleyelim


otakuturk.net/foto

yukata bir çeşit kimonodur. ince ve pamuklu yapısıyla tam bir yaz kıyafeti, çeşitli shoujolarda karakterlerin yaz festivallerine yukata giyip gittiklerini görüyoruz. kızlar bu konuda daha özenli, erkekler normal kıyafetle de gidebiliyor ama kızlar yukatasız gitmek zorunda kalınca üzülüyorlar filan. bir de japon erkeklerinin yukatalı kızları daha sevimli, daha hoş bulması gibi bi durum var. bence çok anlamsız ama japon erkekleri deyip geçiyoruz.

yukata dediiğimiz şey birkaç parçadan oluşuyor. hanjuban denen içlik gibi bişey*, obi denen bel kuşağı*, ana parça olan yukata, geta denen sandaletler ve kinchaku denen kumaş el çantası. isterseniz şuraya bir bakın

kadınlar ve erkekler için yukataların yapısı biraz farklı. erkek yukatalarının kolları kadın yukatalarına göre biraz daha kısa ve genelde siyah, lacivert gibi koyu renkler, düz desenler tercih ediliyor. kadın yukatalarında ise belin ardında bir fiyonk gibi bişey var, kumaşlar çiçekli renkli filan. ayrıca genç kızlar daha canlı ve açık renkli kumaşlı yukata giyerken yaşlı kadınlar daha koyu renkli yukatalar giyiyorlarmış.

yukata'nın giyilmesi kimono'ya daha kolay olmasına rağmen mutlaka birinin yardımına ihtiyaç duyuluyor. yukatanın sol tarafı sağ tarafının üstüne kapatılmış olmalı çünkü ölmüş kişiler giydirilirken sağ taraf solun üstüne kapatılıyor. ayrıca bekar kızların obileri daha parlak ve canlı renklerde oluyormuş. geta denen sandaletler çıplak ayak giyiliyormuş falan filan.
venuslight
yukata diyince aklıma sadece havai fişek gösterisine gidecek liseli çiftler beliriyor. bu yukatanın hikmeti şöyledir efendim ; güzel çirkin farketmez kim giyer ise çok alımlı bir kıza dönüşür, sevgilisi yoksa sevgilisi olur, evli değilse evlenir. bunu duyan dul babaannem solucan deliğinden geçip paralel evrenlerin birinden gelerek şu yukatayı giymemde yardımcı olur musun dedi ehgq (: neyse yukata önemli ottalar
puri gorota
başlık anılarımı canlandırdı sözlük.

üniversitemizin bahar aylarında japon günleri yapılırdı (bkz:çanakkale) işte o zamanlarda giyerdik yukataları-kimonoları. pek rahat edememiştim ben şahsen, alışık olmadığımızdan mütevellit (: ama geleneksel havası vardı, epey güzeldi. (:

tabi sonra anime gösterileri, çay seramonileri, kanji sergileri derken kendimi shojo anime içinde hissederdim (: sonra bahçede bulunan sakura ağacıyla fotoğraf çeker, kordondaki havai fişeklerle geceyi tamamlardık. (: bu da böyle güzel bi hatıra olurdu bizlere (: