kpop

nekormy
açılımı kore pop'tur. dünyada milyonlarca hayranları vardır. bir sürü müzik grubu vardır ve genelde 13,4,7 gibi kişi sayısı değişenlik gösterir..
jjongie
bayılarak dinlediğim bir tarzdır :) super junior, big bang, cn.blue, girls generation, 2ne1, shinee, verbal jint, dynamic duo, epik high, mblaq, exo, ailee, bangtan boys, beast, aoa black, ss501, 2pm vs. bu saydıklarımı -ve aklıma gelmeyen nicelerini- dinlemekten çok hoşlanırım
rasenya
nasıl bir şeymiş acaba diyerek dinlediklerim haricinde takip etmiyorum, baktığım kadarıyla yazayım.
şarkılarını bayılarak dinliyorum desem yalan olur evet hoşuma giden birkaç tanesi çıktı ama geneli için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. yalnız bu eksiklik kareografiyle kapatılıyor, herbir üye ayrı güzel dans ediyor, mükemmel bir senkronizasyon var. kızların dansları tamam da, erkeklerin danslarını ülkemizdeki sanatçıların yaptığını düşününce bir garip oluyorum, belki de sadece kpop jpop gruplarına yakışıyordur. dans faktörü, konserlerde ya da kliplerdeki dansçılara duyulan gerekliliği de yok etmiş gördüğüm kadarıyla.
bir de şu baterist şu gitarda şu vokal ayrımı da yok sanırım, en azından gördüğüm kadarıyla tüm üyeler vokal görevini üstleniyor biri ya da birkaçı daha ön planda oluyor.
mesela dizilerle tanıdığım suzy baenin miss a kliplerinde biraz daha geri planda olduğunu fark ettim, benim yanılsamam değilse tabii.
erkek gruplarındaki üyelere bakınca da kızların onlara neden bu kadar hasta olduklarını anladım, hepsi ne şeker şeyler. belki görüntülerinin çoğunu estetik ameliyatlara ve makyaja borçlulardır ama onlara bakmak gözlere şenlik yani. ayrıca tipleri, davranışları vs de neden shounen ai/yaoi fan fictionlarının vazgeçilmez unsurları olduğunu açıklıyor gibi?
undertakersss
zamanında ayıla bayıla dinler, günlerce grup üyelerine bakarak isimlerini öğrenmeye çalışırdım. sonra yaklaşık bir 4-5 yıl boyunca hatırı sayılır sayıda bir k-pop sanatçı topluluğu oldukça sıradanlaşmaya başladı. aynı tune, aynı temalar, aynı danslar, aynı işlenmiş fabrikalaşmış müzik tipi. oldukça soğuttu beni açıkçası. tabii ki önceden dinlediğim şarkıları dinlemeye devam ediyordum fakat bu müzik şirketlerinin idoller üzerindeki baskısı sonucu oluşan kimlik kaybı ve kendini yansıtamama durumu oldukça sinir bozucuydu. bu şirketlerin, bu idolleri sanatçıdan çok birer nakit para sağlayıcısı olarak görmeleri sonucu olan bir şeydi, idollerin anlaşmaları gereği bu konuda pek söz hakları olmadığı için onlara lafım yok. yine de uzunca bir süre ara vermiştim, sadece arada yeni çıkan bazı parçalara bakıyordum o kadar. sonra bir gün ( yaklaşık 1,5 ay kadar önce) izlediğim bir dizide arkada çalan müziği çok beğendim ve şarkının asıl halini, şarkıyı söyleyen sanatçıları merak ederek bu k-pop çukuruna geri düştüm.

meğersem dizide şarkıyı söyleyen kişiler BTS grubundan Kim Seokjin ve Kim Taehyung' imiş. ki bts sayesinde tekrar k-pop çukuruna düştüm. evet yaptım bunu. evet bir army olarak zor günler geçiriyorum dfghjklş ( army: bir müzik grubu olan bts'in fanlarına verilen ortak isim)

(şarkıyı merak eden varsa şöyle bir atayım şuraya, ben kendi kanallarındaki performans videosunu atıyorum ama spotify'da stüdyo kayıt hali var)



bunun dışında eskiden dinlediğim ama hala aktif olan gruplara da tekrar başladım ( exo, b.a.p )

yeni gruplar keşfettim ( mamamoo, ateez, txt, gıdle, nct, monsta x, onewe, astro)

fakat her ne kadar sanatçılar şu an kendilerini daha ili ifade edebiliyor ve istedikleri tipte müziği yapabiliyor olsa dahi hala bu şirket baskısı devam ediyormuş onu da görmüş oldum. bunun en büyük örneği blackpink. şarkıların hepsi fabrika çıkışlı gibi. sanatçılar şirketleri sebebiyle ilk zamanlardaki heveslerini kaybetmiş gibiler. umarım bu baskı dönemi biter ve kendini özgürce ifade edebilen, hevesli sanatçıları daha çok görürüz.