nietzsche ağladığında

rutsama
irvin yalom'un kitabıdır. genel olarak ümitsizlik konusu işlenir. nietzsche'nin felsefesini yeni yeni doğmaya başlayan psikoloji ile birlikte anlatan kitap, okuduğum en iyi kitaplar arasındadır.
kitap nietzsche'nin hastalığına çare bulmak isteyen dönemin ünlü kişilerinden salome'un dr breuer'e başvurmasıyla başlar. daha sonra nietzche doktorun yanına gider ve kronik hastalığına çare aranmaya başlanır. normal bir tedavi bulunmayınca yeni bilim olan psikolojiye başvurulur. baca temizleme olarak adlandırılan tedavi kullanılır. bu yöntemle aslında hasta olan nietzsche iyileştirilmeye çalışılırken dr. breuer de kendi hayatıyla yüzleşir. doktor-hasta ilişkisinin çoğu zaman yer değiştiği ve nietzsche'nin eşsiz düşünce sisteminin anlatıldığı mükemmel bir eserdir. daha fazla yazıp tadını kaçırmayayım lakin sonu müthiş bir şekilde biter. okumayanlar için tavsiyedir. merak etmeyin sıkıcı değildir, ağır hiç değildir.

yazarın notu: en büyük kazanımlarından biri "nietzsche"nin nasıl yazıldığına bakmadan yazabilmektir. sadece onun için bile okunur. ayrıca genç psikolog frued'u da bulabilirsiniz kitapta.
greenmustang
büyük hevesle 5 liraya alıp ilk 20 sayfadan sonra büyük bir hevesle 7 liraya aldığım kavgam'ı okumaya tercih ettiğim kitap. hatırlattığın iyi oldu bir ara başlıyim tekrardan :)