yeni sözlük

angela sama
eski sözlüğün ilk olması sebebiyle yeri ayrıydı ama yenisi daha şık duruyor...
sonuçta bizler burdayız, eski ortam yine oluşturulabilir... ;)
boyblue
geç oldu bir miktar da güç oldu fakat üç yıl daha uzayan sözlükspot esaretinden sonra sevindirdi. aranan, eksikliği hissedilen tüm özellikler burada. güvenlik sertifikası işi halledilmiş. sitede çabucak cevaplayabileceğiniz flaş anketler bile var ya, güzel fikir de niye "fifa mı pes mi" diye soruyorsunuz hoş, adminin buraya ilk attığı entry de kendisi hakkında. ilahi ryu

sıfırdan başlangıç yapmamız bir bakıma güzel. sözlük formatına uymayan çöp başlıklarla başımız ağrımayacaktır, tecrübeliyiz ne de olsa. bu arada sözlükspot'ta kalan çok dolu, kaliteli entryler ve başlıklar var. onlara yazık olmasını istemem şahsen. bir çaresini bulmak gerek.

neyse, nicelikten çok niteliğin ön planda olmasını istiyor ve hepimizin bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceğine inanıyorum ben. aradığımız o site nihayet önümüzde. güzel günler ve etkinlikler geçirerek büyüyen bir topluluk olduğumuz günleri de görürüz umarım

bu arada gececi temasında giri yazarken gri fonun üzerine siyah karakterler insanı zorlayabiliyor pls fix
boyblue
az önce instela'ya bakıp klavye kısayolu aradım bkz, gizli bkz ve akıllı bkz gibi butonlarına sürekli tıklamak zorunda kalmamak adına. üzüntüyle belirtmem gerekiyor ki sözlükspot'ta da kullandığımız ve instela üzerinde de çalışan markdown komutları burada çalışmıyor. köşeli parantez ibarelerini de kolaylıkla yazamadığımız için butonları fareyle kullanmak durumundayız. pek pratik değil ama yapacak bir şey de yok gibi. aşağıdaki spoiler'a hazırladığım -ve hiçbir işe yaramayan- rehberi koydum, görebildiğiniz üzere bahsettiğim kodların hiçbiri çalışmadığı için metin üzerinde de çalışan bir link oluşmamış.

"yavaştan buraya elim alıştı, yabancı hissetmiyorum" diyerek burası ile ilgili pratik bilgiler ararken instela'ya başvurdum. hepimizin bildiği üzere kodlamalar aynı çünkü

entry yazarken işinize yarayabilecek ve bkz. verirken elinizi hızlı tutmanızı sağlayacak birkaç tüyo paylaşayım:

bkz: bunu biliyoruz hepimiz, parantez içerisinde başka bir başlığa bağlantı vermek için kullanılan buton. üç yolu var bunu kullanmanın:
1. butona tıkladıktan sonra başlık ismini yazıp yazının sonuna tıklayarak devam etmek
2. yazı içerisinde bkz verilecek ifadeyi yazdıktan sonra fare ile ifadeyi seçili hale getirip sonra bkz butonuna tıklamak
3. sözlükspot'ta olduğu gibi parantez açıp içerisinde bkz: yazmak

ryukon'un birçok başlığın altında gizli bakınız kullanarak yönlendirme yaptığını gördüm. aslında buna gerek yokmuş. İnstela'dan direkt alıntı yapıyorum:
"bir başlık altındaki ilk giri normal bakınızdan ibaretse yönlendirme oluşur. başlık normal bakınızda yer alan başlığa otomatik yönlendirilir."

abkz: akıllı bkz. olarak geçiyor ama aslında bildiğin yıldızlı bkz. bu. genellikle fare ile üzerine gelince içeriği göründüğü için dipnot vermekte kullanıyor yazarlar, düşünce balonu gibi yani. buton kullanmadan hızlıca yazarım derseniz yıldız içine alacağınız metnin başına ve sonuna boşluk bırakmadan iki nokta (:) ya da ünlem işareti (!) koyun.

gbkz: yazının akıcılığını bozmadan başka başlığa bağlantı vermeye yarayan dost, yoldaş, arkadaş. en çok kullanılan fonksiyon. bu arada sözlükspot'ta olduğu gibi iki ters kesme işareti ( ` ) arasına metni yazarak gizli bkz haline getirebiliyormuşuz. alt gr tuşuna basılı tuttuktan sonra virgüle basıp boşluğa da basmanız gerekiyor bu işareti yazmak için, virgülden sonra boşluğa değil de a, e, ı, o gibi karakterlere basarsanız à, è, ì, ò gibi karakterler elde edersiniz ters kesme işareti yerine.

ebkz: sözlük içerisinde direkt olarak bir entry'e bağlantı vermek için kullanılır. kullanırken dikkat etmek lazım ama, sözlükte her bir entry'nin bir numarası var ve başlık olmadan direkt bir numara verirseniz zamanla başka başlıklardan silinen entryler sebebiyle söz konusu entrynin nurmarası değişebilir ve bağlantınız bir süre sonra alakasız bir giriye işaret edebilir.

aynı başlıkta bir giriye işaret ederken o girinin numarasını @ işaretinin hemen sağına yazmanız mümkün fakat başka bir başlıktaki giriye bağlantı verecekseniz başlık ve slash işaretiyle birlikte yazarak okuyucunun hangi başlıkta bir giriye yönlendirildiğini anlamasına imkân verebilirsiniz. örneğin (bkz: god eater /#244)

ara: bu da sözlükspot'tan sonra kazanılan yeni bir fonksiyon. belirli bir kelimenin geçtiği tüm başlıkları göstermenize imkân tanıyor. örneğin (ara:kitap) şeklinde bir ifadeye tıklarsanız `sol frame` üzerinde içinde "kitap" kelimesi geçen tüm başlıkları görebilirsiniz.

ek olarak söylenebilecek birkaç nokta daha var:

(bkz:yeni sözlük/@boyblue) şeklinde olduğu gibi bir başlıkta belirli bir yazarın tüm entylerini listeleme imkânınız var. kullanışlı olabilir.

(bkz:trigun/%opening) şeklindeki kullanımı ise bir başlıkta istenen sözcüğün geçtiği girileri listeliyor. başlıktan sonra sırasıyla boşluk bırakmadan slash işareti, yüzde işareti ve aranan ifade yazılarak yani. bu şekilde bir animenin opening'inden ya da animedeki spesifik bir karakterden bahseden tüm entryleri bir arada gösterme şansınız var.

görsel kullanımında da farklı iki seçeneğiniz var:

1. img butonuna basarak internetteki bir görselin direkt linkini (bir internet sayfası linki değil, görsele sağ tıklayarak görsel adresini kopyala diyerek alabileceğiniz link) çıkan diyalog kutusuna yapıştırmak
2. en sağdaki kamera simgesine tıklayarak cihazınızın yerel depolamasındaki bir görseli sözlüğe yüklemek.

ayrıca (bkz:spoiler)