ülkemizdeki anime-mangaseverlerin çoğunun yorum ve eleştiri yapmaması

ryukon
ülkemizde birçok anime-mangasever mevcut ve bir o kadar da anime-manga ile ilgili site var. Ancak bu sitelere baktığımızda animeleri izleyen ve/veya mangaları okuyan kişilerin büyük bir çoğünluğu, yorum ya da eleştiri yapmıyor. yorum yapanların çoğunun yorumu ise "teşekkürler, şu karaktere hastayım, spoiler verin, bölüm neden gecikti vs." gibi ifadelerden ibaret. peki bu insanlar neden yorum ya da eleştiri yapmıyor? her gün spordan siyasete, kültür ve sanattan ekonomiye kadar birçok konuda yorum ve eleştiri yapan bu insanlar, iş anime ve mangaya gelince neden 3 maymunu oynuyorlar? gerçekten merak ediyorum. izlediğiniz ya da okuduğunuz bir seri hakkında yorum ya da eleştiri yapmak bu kadar mı zor?
owarida14
anime izleyen kitlenin çocuklardan oluşmasından kaynaklıdır. çocuk dediğim lise çağına kadarki çocuklar, hatta ve hatta üniversite için bile sanırım bunu söyleyebilirim, animenin açıklamasını bile okumaktan aciz insanlar. geneli tabii. yoksa ben de 15'im. her türlüsünden medya iştahımızı bayağı bi' hızlandırdı. artık iki-üç dakikalık videolar izlemek istiyorlar, dört satırdan uzun bir şeyi okumak istemiyorlar... daha da gider bu. hatta x kuşağına mensup/yakın yetişkinlerde de var bu. zaten medya bu iki kitleye durmadan basit şeyler sunuyor. hatta içlerinde saatlerce evlenme programı izleyen teyzeler, 50 dakikalık oyun videosunu sonuna kadar izleyen çocuklar var ki içler acısı. evet entari biraz toplum eleştirisine döndü ama n'apalım... kendimizi ifade etmekten, iki-üç satır bir şey yazmaktan aciziz. ben facebook zamanlarında hesabımı fotoğraf paylaşmak değil de günlük maksadıyla kullandığım için salak, mal, özürlü damgası yediğimi hatırlıyorum. alışın dostlarım, yeni neslin yetişkinlerinin de, gençlerinin de çoğu bir kişiliğe sahip değil. "yalandan nefret ederim, arkadaş edinmeyi severim, anime izlemeyi severim" kişilik değildir. kişilik daha çok herhangi bir şey hakkındaki fikirlerindir.

fikrimiz yok.
3
itselkopek
Eleştiri yapmayı bilip bilmediğimizden bile emin değilim. Sadece bana garip geliyor diye düşünüyordum yorumlar kısmının "Emekleriniz için teşekkürler. " tarzı yazılarla dolu olması. Teşekkür etmek de gerekiyor eleştiri yapmak da. Yine de bu konu anime yorumlarında daha iyi bir durumdaymış gibi geliyor bana ya benim denk geldiğim animelerde öyle ya da sadece animenin konusunun olduğu sayfadaki yorumlara baktığım için. Tabi fazla da anime izlemedim toplasam en fazla 15 eder izlediğim anime sayısı. Mangalar için konuşursam aklıma geldikçe bölümleri beğenir, aynı fikirde olduğum bir yorum bulursam onu da beğenir ve bölümle alakalı bir şey yazmak istediğimde yazarım. Ama ne zaman bölüm sonunda emekleri için yorum yapılmasını istediklerini söyleyen bir yazı görsem afallarım "Bu bölüm için aklımda bir şey yok bir şey yazamam ki." diye. Yorum istemeleri hakları ama bence yorumların görüşlerden çok "Emekleriniz için teşekkürler. " tarzı yazılarla dolu olmasının nedenlerinden biri de bu olabilir. Sürü psikolojisi denilebilir mi? Diğer yorumlar için bir neden bulamadım ╭(╯^╰)╮. Tabi bana "Emekleriniz için teşekkürler. " yazmak da biraz saçma geliyor. Sonuçta yorum yazma kısmının hemen üstünde önermek için tıklayabileceğimiz bir buton var. Yorumlar her ne kadar bu tarz şeylerle dolu olsa da yorum sayısıyla butondaki sayının birbiriyle paralel olduğuna pek denk gelmedim. Çok konuştum sonuna kadar okur musunuz, okursanız da okuduğunuza değer mi bilmiyorum. Serinin son bölümüne yazarım genellikle seri hakkında olan genel eleştirimi.
Eleştiri yapan var yapmayan var ve yapanlar açısından yaşadığımız bu dönemde insanlar eleştiri yapmak için eleştiri yapıyor daha çok. Örneğin: Bir şeye çöp gibi diyebilmek için bir neden olmalı. "Neden?" diye sorduğunuzda "Çöp gibi sevmedim, güzel değil." cevabını almanız muhtemeldir. Oysa neden sevmediğini bilmez mi insan bir şeyi? Rahatlıkla bilebilir eğer gerçekte sevmediyse. Bir insanın kendini tanıması, bulması uzun sürer ama kendine ait olan (sevdiği sevmediği şeyler vb.) parçaları/özellikleri bilir bence. Yap boz gibi yapbozun bir bütün halinde olmaması parçaların da elimizde olmadığı anlamına mı gelir? Eksik parçalar olabilir ama bulunabilir. Sonuçta insan bilmediği bir şey (eksik olan bir parça) hakkında görüş bildiremez (bence).
3
undertakersss
alıştığımız eski sohbetin dönmemesi gayet normal bence. büyüdük çünkü ve herkes kendi işine bakmaya başladı. o muhabbeti yapanlar artık işiyle gücüyle meşgul, izlediğini izleyip geçen insanlara dönüştü. yeni nesil anime severler ise hızlı tüketim çılgınlığına alışmışlar, bir an önce yayınlansa da izlesem derdindeler.

bir ara türkiye'de anime ortamı öldüğü için twitter aracılığıyla uluslararası anime topluluğuna yönelmiştim. hayatımın en kötü hatası dfghjk cidden sessiz sedasız izleyip geçmek daha temiz gelmeye başladı bana. yüz yüze oturup konuşurum, ama özellikle görüşüne önem vermediğim random insanlarla konuşacak gücü bulamıyorum kendimde.