Aldous Huxley'in ilk kez 1932 yılında yayınlanan, orjinal ismi brave new world olan, distopik bilim kurgu eseridir.
Ayrıca ithaki yayınları bilim kurgu klasikleri dizisi'nin 4. kitabıdır.
hikaye, ford'dan sonra 632 yılında yılında geçmektedir. artık tanrı diye bir şey yoktur. bu gelecekte ford tanrının yerini almıştır. insanlık sağlıklı ve teknolojik açıdan çok gelişmiştir. savaş, yoksulluk, ırkçılık gibi kavramlar tamamen sona erdirilmiş, tüm ırkların eşit ve herkesin mutlak olarak mutlu olduğu bir dünya düzeni kurulmuştur. insanlar, herkes, herkes içindir sloganıyla yaşarlar ve çok küçük yaşlardan itibaren salt zevke ulaşalabilmek için önüne gelenle sex yapmak ya da sentetik olarak üretilerek zararı en aza indirilmiş uyuşturucu olan somayı kullanmaktadırlar. doğal yollarla çocuk sahibi olmak, aile, anne ve baba gibi kavramlar iğrenç ve mide bulandırıcı olarak görülür. bu çağda insanlar, kapısında büyük harflerle Cemaat, Özdeşlik, İstikrar yazan, Londra Merkez Kuluçka ve Şartlandırma Merkezi'nde üretilirler ve alfa, beta, epsilon gibi farklı sınıflara ayrılmaktadırlar. Değişik hormon uygulamaları ve uykuda eğitim yöntemiyle, doğdukları andan itibaren insanların, hangi sınıfa mensup olacağı ve sınıflarına göre hangi ölçülerde olacağı, ne işle uğraşacağı, nelerden hoşlanıp nelerden hoşlanmayacağı vs. zihinlerine kazınmış bir halde topluma karışırlar. kitap, böyle bir gelecekte insan hayatında meydana gelen değişiklikleri ve modern insanın yaşayış biçimini pek çok farklı açıdan gözler önüne seriyor.
cesur yeni dünya, sürükleyici ve hiç bırakmadan bir çırpıda okuyup bitirebileceğiniz bir kitap olup, gerek okurken, gerekse okuduktan sonra birçok konuyu sorgulamamızı, bazı şeylerın değerinin düşündüğümüzden daha fazla olduğunu anlamamızı sağlıyor.
otakuturk.net/foto
cesur yeni dünya
aldous huxley'in distopik eseridir. kitabın kurgusunda pavlov'un klasik koşullandırması ve freud'un bilinçaltı teorileri oldukça fazla yer tutar, hatta kitap bu iki kuram üzerinden de yazılmıştır diyebiliriz. biyoloji ve diğer bilimlerden de bilumum yararlanılmıştır. fakat gözünüz korkmasın bilimsel eser değildir, kolayca okunabilir.
huxley'in muhteşem distopyasıdır. fordist dönemi nasıl dünya ekonomisinin merkezlerini, toplumlar arasında bir uçurum, yeni ihtiyaç alanları yarattıysa huxley bundan etkilenerek bu ütopyayı yazmıştır. hikaye 26. yüzyılda geçer fordizm'in son şeklidir, savaşlar ve yoksulluk ortadan kaldırılmıştır. hiyerarşi diye bir şey yoktur. ırkçılık da, bununla birlikte kişiyi kişi yapan çoğu şey de yok olmuştur aile, kültür,din, felsefe,edebiyat yok olmuştur.ne adar ütopik gibi görünse de aslında trajik bir distopyadır. ayrıca namus kavramı da ortadan kalkmıştır, herkes önüne gelenle cinsel ilişkiye girer, kendilerini tatmin etmek için uyuşturucu kullanırlar bu da hazcı(hedonistik) bir topluma dönüşümü gösterir. huxley hicvini romanında ustalıkla uygulamıştır. huxley'in ütopyası/distopyası diğer distopyalardan etkilenerek izler taşırken aynı zamanda etkileyerek george orwell'ın 1984'ünde izleri görülmektedir. ayrıca kitap adını sheakespeare'in fırtına adlı eserindeki perde 5 sahne 1'deki miranda'nın konuşmasından almıştır:
bu kadar bunca yakışıklı varlık varıp gelmiş buraya
ne güzel şeymiş meğer insanlık
böyle dünyalıları olan
yaşasın bu yaman, bu cesur yeni dünya!
bu kadar bunca yakışıklı varlık varıp gelmiş buraya
ne güzel şeymiş meğer insanlık
böyle dünyalıları olan
yaşasın bu yaman, bu cesur yeni dünya!